2010. június 26., szombat

11 hónap

A kétszámjegyű életkorból Bori mostanra belépett a kisgyerek korba. Legalábbis nekünk egyre kisgyerekesebb és néha csodálkozva nézzük a "kiskori" képeit, hogy milyen csöpp volt.
Mostanra sokat jön-megy négykézláb, egyre nagyobb sebességgel. Sokat álldogál és kapaszkodva átsétál A-ból B-be. El tud játszani egyedül, de azért nagyon élvezi, ha van társasága. Kicsit kitört rajta a szeparációs szorongás, előfordul, hogy sírva robog utánam, panaszos "mamamama" kíséretében. Pakolja a dolgait, azt hiszem már mindent ért, amit mondunk neki, pontosan tudja, hogy mit nem szabad (pl. a virágokat bántani), de azért próbálkozik, persze. Egyre többet "beszél", gagyog, meglepő módon a "gy" hang a kedvence, az "egy-egy" sokszor elhangzik.
Sok zenét hallgatunk/nézünk-hallgatunk dvd-n, nem tudom, hogy emiatt-e, de láthatóan szereti a zenét. Azt is ha énekelünk, azt is ha szól valami. Ma elkezdtük megnézni a Varázsfuvolát, Papagenót persze meredten figyelte.
Nagyon rendesen és sokfélét eszik, mindig megkóstolja, amit mi eszünk (és úgy ítéljük, hogy lehet tesztelnie). Mindenképpen nagy érdeme, hogy mindenből legalább egy falatot megkóstol, nem utasítja el eleve. A gyümölcsökben apja lánya; ezeket a tejpépjébe szoktam becsempészni, magában nem nagyon eszi a gyümölcsöket. 
Alvás terén is rendes gyerek, estétől reggelig nyugi van, napközben még kétszer alszik, ezeknek fix idejük van. Viszont macska típus, legjobban a saját ágyában szeret aludni. Most próbáljuk szoktatni az utazóágyába, mert a nyaralásokkor ebben kell majd aludnia. 
Nem egy bátor alkat. A hintát lassacskán kezdi megszeretni, de a levegőbe dobálni szigorúan tilos. Elsőre a szappanbuboréktól is félt. Óvatos duhajnak mondanám, megfontoltan barátkozik meg új helyzetekkel, dolgokkal. A gyerekekkel egyre barátságosabb, ma a templomban minden kisgyerek után ment, nézte őket, nagyon érdeklődő volt.
És végképp hihetetlen, hogy a következő havi összefoglaló egyben az első éves szülinapja lesz. Jó lenne, ha addigra elindulna és elkezdeni beszélni is. Telhetetlen szülők...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése