2015. március 2., hétfő

Juli három és fél éves


Most lett egész napos ovis, azaz fél 9-től háromig van benn ő is. Mivel itt nincs alvás az oviban, elég sűrűek és megterhelőek lettek a napjai. Jól el is fárad.
Az angol tudása fellendült, egyre többet beszél. Itt már tanítják a kicsiket is a betűkre, egész sokat felismer. Nagyon szeret énekelni (magyarul, angolul, mandarinul felváltva), bármit csinál, közben énekel. Szereti a zenét, bárhányszor képes meghallgatni Halász Judit elmesélésében a Varázsfuvolát. Meséket olvas fel (kreál) magának a mesekönyvekből, szívesen rajzol, színez. A rajzai most lettek figuratívak. Aktív az oviban, ott is énekel folyamatosan. Itt az ovisok tanítása nagyon sok dallal történik, nagyjából mindenre van dal. Mostanság épp a kontinensekről énekel.

Amúgy egy dacolós periódusban van, mivel a hagyományos két éves kori dackorszakot kihagyta, ez most meglepett. Minden soha és örökké ("Soha többé nem leszek a gyereked!"), nagy érzelmi hullámvölgyek, sírásokkal. Kezelhető, de néha fárasztó. Borival nagyon szeretik egymást, tűzön-vízen át együtt vannak. Juli Bori barátaival barátkozik, nem alakult ki még saját baráti köre. Persze, ráér még.
Változatlanul nagyon aktív, nagyon azt akarja csinálni, amit a nővére, sokáig bírja is a tempót.


Szépen tud magyarul is (ami egyrészt evidens, másrészt nem, mivel élete nagyobb részét Juli eddig HKban élte), de keverednek a magyar mondatokba angol (ritkábban mandarin) szavak. Az oviban a tanulás során használt szavakat elsőnek angolul mondja (Adok neki egy papert/Képzeld, ma XY elvette a bottle-omat.) Erre már figyelünk és javítjuk.

4 megjegyzés:

  1. De megnőttek! Helyesek, szépek. Biztos előny lesz, hogy ennyi nyelvet játszva megtanulnak.
    Minden jót Nektek ott a távoli HK-ban!

    VálaszTörlés
  2. Egyes nők vagyonokat fizetnek ilyen melírért :)

    VálaszTörlés